Rakas päiväkirja

Pahimmat pelkoni arjessa ja huono itsetunto

Pelkään paljastetuksi tulemista, sitä että minun heikot kohdat huomataan ulkokuoreni läpi ja aletaan kritisoimaan niitä. Pelkään myös leimautumista oudoksi, kun olen usein varautunut ja ujo. Menisin mielummin syrjään ja tekisin asioita rauhassa yksikseni, ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.

Oudoksi leimautumisen pelko tulee siitä, että olen kokenut kovia ja olen kovin lyhytsanainen monesti ja annan pysähtyneen tai etäisen ja estyneen kuvan koulu- ja työmaailmassa. 

En ole myöskään kovin varma itsestäni ja epävarmuus siitä, miten tulee toimia, on usein suuri. Siksi voin vaikuttaa hieman epävarmalta ja pysähtyneeltä tai jopa hitaasti käyvältä, kun tilanteen prosessointi vie paljon energiaa. Jännitän ja samalla myös häpeän sitä, kun olen niin epävarma paikastani ja mietin omaa kuvaani muiden silmissä. Saatan jopa jäädä ikään kuin jumiin vaikeaan tunteeseen ja toimia kömpelön oloisesti. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on RIqckFJXcaWoopbxPFImSiDECt8AaaO4WOT2WWAryIBupcfsdggGNquL5eJh3avgOtQjc9Y82WNvKqyRXBww4Y18b1zWicLOlLEABqgTcxq2ZNd46yGU54uxWbyXnzokGl_BmFzT

Pelkään myös, että tulisin syrjityksi koulussa tai töissä. Että muut luovuttaisivat suhteeni ja eivät odottaisi minulta enää mitään. Että he haluaisivat minusta, riesasta vain eroon ja nopeasti. Että muilla menisi hermot minuun ja että he nauraisivat ivallisesti ja sisintäni satuttaen.

Oletan, että muut työntekijät jatkuvasti arvioisivat minua ja antaisivat minulle arvon sen mukaan, miten hyvin satun onnistumaan työssäni. Se on kovin kuormittavaa, sillä tiedän, etten ole kovin etevä vielä, vasta näin harjoittelijana. Siksi olen niin kriittinen itseäni kohtaan, jos vähänkään emmin, kuinka työ tehdään.

Minulla on myös ylisuuria odotuksia itseäni kohtaan, ja ristiriita kun ne ja todellinen olemukseni ei kohtaa, repii sisintäni ja luo epävarmuutta. Kaikki pitäisi tehdä kunnolla, ripeästi ja ammattitaidolla, sekä olla reipas, oma aloitteinen ja ahkera että puhelias, jotta muut pitäisivät minusta. Vain siten voisin lunastaa heidän suosionsa ja saisin itselleni hyväksytyksi tulemisen tunteen. 

Olen korjannut huonoa itsetuntoani lukemalla, kuten kirjoja itse myötätunnosta. Olen myös mennyt epämukavuus alueelle, eli esimerkiksi tapaamaan uusia ihmisiä ja saanut uusia korvaavia kokemuksia. Lisäksi hyväksyvä, tietoinen läsnäolo voi auttaa omaan epävarmuuden tunnistamiseen ja sen lieventämiseen. Olen myös hyväksynyt erityisherkkyyteni ja oppinut muun muassa kuormittamaan itseäni vähemmän.

2 Comments

 • Marja Liljestrom

  Hei, löysin sinun blogisi, kun etsin jotakin mielenterveyteen liittyvää blogia. Kirjoitat hyvin ja kauniisti vaikeistakin asioista, kuten esimerkiksi psykooseistasi. Tulen lukemaan blogiasi jatkossakin, koska aiheet kiinnostavat ja ovat kirjoitettu sujuvasti. Laitoin sinun blogisi minun blogini Näitä luen-osioon. Minäkin kirjoitan paljon psykologisista ja vaikeista aiheista. Käy katsomassa blogiani Marja 50+ eloa ja oloa. Näkemisiin.

  • Toivon lähettiläs

   Hei!

   Kiitos paljon! Lämmittää saada tällaista palautetta! <3

   Käväisen tsekkaamassa myös sinun blogisi 🙂

   Pahoittelut vielä, etten ole hetkeen ehtinyt katsoa kommentteja.

   Viestisi oli tullut perille, mutta minun pitää ensin hyväksyä kommentit, siksi ne eivät ole näkyneet heti.

Vastaa