Mieli ja tunteet

Oman sisäisen minän vahvistaminen on monimutkainen prosessi

Olen huomannut, kuinka olen muuttunut vuosien varrella hurjallakin tavalla. Olen kasvanut ja tehnyt työtä jännittäjän ja vetäytyjän roolista pois. Vihdoin olen alkanut nähdä tunnelin päässä valoa. 

Olen nimittäin kärsinyt psykoosini jälkeen eräänlaisista jälkioireista, mutta ne ovat pikku hiljaa hälventyneet pienemmiksi ja harvemmiksi. Mielialanikin on noussut. Olen tästä superiloinen! 

Olen oppinut pitämään oikein hyvin myös yksinolosta. Se kertoo siitä, että en ole enää niin läheisriippuvainen, vaan toimeni on nyt itsenäisempää. Oma sisäinen minä on siis vahvistunut ja vihdoin voin puuhailla yksinkin asioita, ilman turhaa ahdistusta siitä, kun ei ole seuraa tai ei tiedä, mitä tekisi. 

Lisäksi, olen alkanut huomioida enemmän ulkonäköäni. Tämä alkoi jo viime kesänä. Pidän kirppareilla käymisestä, sieltä voi tehdä yllättäviäkin ja edullisia löytöjä. Niinpä aloitin vaatekaappini uudelleen päivityksen, sillä koin, että en pidä nykyisistä vaatteistani lainkaan tai ne eivät olleet edukseni sille, mikä fiilikseni oli. 

Tosin täytyy myöntää, että minulla meni hieman överiksi tämä shoppailu kirppareilla. Huomasin, että pian kävin usean kerran viikossa siellä ja rahaa kului. Siitä tuli vähän niin kuin lievä addiktio, kun aina tarttui mukaan jotain pientä kivaa ja kaunista. Niinpä jäin vuoden alussa 2 kuukauden shoppailulakkoon ja rahaa on säästynyt 🙂 nyt olen tyytyväinen oman vaatekaappini sisältöön ja voin sanoa, että nyt se näyttää omalta ja voin valita päälleni vaatteen fiiliksen mukaan.

Lisäksi, olen jälleen alkanut etsiä uusia ystäviä elämääni, sillä kaveripiirini on melko suppea ja päivitystä kaivataan. Olen jutellut uusien, kivojen tyyppien kanssa ja siten on valikoitunut samanhenkisimmät tyypit, joiden kanssa voi keskustella lähemmin. Jännitän myös tällaisia tilanteita nyt vähemmän. 

Ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä usein, vaikuttavat suuresti omaan ajatteluumme, sekä suhtautumistapoihimme. Välillä huomaamattakin. Siksi seuralla on suuri vaikutus elämäämme. Muutosta on tapahtunut elämässäni ja haluan nyt elämääni ihmisiä, jotka tuovat uudenlaisia näkökulmia ja yhtäläisyyksiä. Näin voimme auttaa toinen toistamme pääsemään elämässä eteenpäin. Minä kuvani eheytyy entisestään ja voin puhjeta pikkuhiljaa kukkaan uudelleen.

Omien sisäisten arvojen tutkaileminen ja kiinnostuksen kohteiden löytämien on tärkeää, jotta voi pitää itsestä huolta ja saa sisältöä, iloa ja merkitystä elämään. Jos elää vain muiden ehdoilla, eikä tiedä mistä nauttii, kadottaa helposti itsensä ja elämänilon.

Myös jooga on tullut uudestaan elämääni, kuntosalilla käymisen rinnalla. Se auttaa pysähtymään ja tuo todella hyvää oloa sen jälkeen. Rauhallisuutta ja myötätuntoa itseä ja kehoa kohtaan. Aion jatkaa tätä ehdottomasti myös jatkossa, mindfulnessin ohella! 

Muistan, kuinka nuorempana ajattelin, kun kolme läheistäni kuoli lyhyen ajan sisällä, että en saisi enää nauttia mistään vanhoista harrastuksistani. Tämä siksi, koska ajattelin, että jos on liian kivaa, kuitenkin jotain pahaa pian tapahtuu, eikä kannata liikaa iloita. Tämä on vaivannut minua vielä vanhemmallakin iällä, sillä kadotin osittain ne asiat, jotka tekevät minut onnelliseksi. Niistä saa ja pitää nauttia! 

Nyt olen alkanut tuomaan lisää vanhoja harrastuksiani elämääni. Kuten juuri tämän kirjoittamisen, runojen keksimisen ja pianonsoiton. Olisi kiva aloittaa jossakin vaiheessa myös piirtäminen uudestaan. Elämässäni on nyt myös enemmän sisältöä, josta todella nautin.

En ole myöskään niin paljon enää ole muiden halujen vietävänä. En käytä enää liikaa sanoja “en mä tiedä” tai “ihan sama”, ainakaan läheisimpien ihmisten kohdalla, kuten aiemmin tein. Sekin on jo edistysaskel kohti uutta. Uskallan siis sanoa myös oman mielipiteeni paremmin, sekä laittaa myös kampoihin tarvittaessa. Olen paremmin tietoinen siitä, mitä haluan, enkä niin epätoivoinen, kuin aiemmin. Tästä olen kiitollinen! Tämä kaikki on vahvistanut omaa sisäistä minääni ja se tulee edelleen vahvistumaan.

Vastaa