Mieli ja tunteet

Oma sisäinen tahto ja rajat

Kuinka monella on joskus vaikea laittaa rajat esimerkiksi läheisilleen, mutta on liian kiltti, ettei osaa sanoa ei? Itse olen vasta opettelemassa tätä. Se on ollut minulle niin automaattista. Miellyttämisen tarve on niin tiukassa minussa, etten halua tuottaa kenellekään mahdollista mielen pahoittamista. Näin en uskalla aina tuoda selkeästi omia mielipiteitäni esille. Mutta minun ei ole pakko tehdä jotakin vain siksi että se toisi toiselle hyvän mielen, jos se ylittää jonkin kynnyksen minussa. Tässä on opeteltavaa, jotta opin kunnioittamaan muun muassa omia voimavarojani.

Tällaisissa vaikeissa tilanteissa myös minun oman tahtoni ääni on ollut pitkään himmennyksen peitossa. Enkä ole oikein tiennyt, mitä oikeastaan haluan. Tämä johtuu pitkälti isäni vaikutuksesta lapsuuden perheessäni. Minulla ei ollut tilaa olla hänelle lapsi, jolla on erilaisia tunteita. Tarkoitan tällä sitä, että isäni mitätöi, latisti ja ivaili, kun olin suuttunut tai surullinen. Hän teki minut naurunalaiseksi, kun olin vihainen. Niinpä aloin pitämään vihaisena olemista typeränä ja yritin vaimentaa sen itsessäni. Pian aloin syyttämään itseäni siitä, jos olin vihainen.

Nyt aikuisiällä olen toden teolla joutunut opettelemaan rajojen laittamista, sekä sen tunnistamista, mitä minä todella tahdon ja mikä on minulle hyväksi. Minulla oli esimerkiksi ystävyyssuhde, jossa tämä toinen osapuoli käytti minua hyväkseen ja manipuloi, sillä olin liian kiltti. Lisäksi en osannut ärsyyntyä ollenkaan, kun hän teki väärin. Vasta terapiassa aloin tunnistamaan tätä. 

Nyt jälkeenpäin olen huomannut seikan, mikä liittyy siihen, kun tapasin poikakaverini. Kun hän muutti luokseni, niin pikkuhiljaa omat harrastukseni, joita olin aiemmin harrastanut, jäivät pois. Pidin niitä kai jotenkin vähäpätöisempinä, kuin yhteistä aikaamme yhdessä. Pikku hiljaa jäivät siis mindfulness, jooga ja laadukkaasta ravinnosta huolehtiminen. Aloin myös syömään huomattavasti enemmän eineksiä, niin kuin poikakaverini teki.

Nyt olen lähtenyt elvyttämään uudelleen omia harrastuksiani ja sitä, mitä minä haluan oikeasti tehdä vapaa ajallani. Tähän liittyy myös omien, sisäisten arvojen pohtiminen ja tiedostaminen ne selkeämmin. Tämä on myös oman tahdon äänen vahvistamista. Mukaan ovat tulleet jälleen aiemmin mainitsemani harrastukseni, mutta myös pianon soitto ja kirjoittaminen. Ne ovat elvyttäneet minua ja nykyisin viihdyn todella hyvin myös yksinkin. 

Aikaisemmin minun oli todella vaikea olla pitkiä aikoja yksin. En keksinyt tekemistä ja aikani kului diipadaapailuun ja olin ahdistunut. En tiedostanut kunnolla, mistä nautin ja mitä pidän tärkeänä. Nyt nämä solmut ovat pikkuhiljaa auenneet ja voin toteuttaa itseäni ja käyttää aikani hyödyksi.

Kuinka olen sitten päässyt avaamaan solmujani? Kaikki lähtee ongelmakohtien tiedostamisesta. Tähän terapiassa käynti on todellakin iso tekijä. Eli rehellinen ja avoin tarkastelu. Sekä havainnointi ja tiedostaminen niissä asioissa, mitkä ovat pielessä tai vaativat korjaamista. Mindfulness selkeyttää myöskin ajatuksia ja auttaa tuomaan omat ajatukset itselle näkyväksi. Lisäksi ystävien kanssa jutteleminen auttaa antamaan erilaisia näkökulmia eri asioihin ja auttaa minua näkemään ne toisella ja objektiivisella tavalla. Myös kirjoittaminen auttaa tässä.

Lue myös:
https://www.mieliblogi.fi/muiden-tahtoon-mukautuminen/

2 Comments

 • Matti

  Kiva kuulla, että olet laajentanut mieltäsi tai tietoisuuttasi. Maailmassa on paljon sellaista energiaa mikä yrittää supistaa tietoisuuttasi. Jatkuvasti syötetään joka tuutista sellaista tietoisuus energiaa, mikä yrittää supistaa mieltäsi.

  Meditaatio, rukoilu, ajatusten hallinnointi, kaukonäkö (eng. remote viewing). Onkohan ne samoja asioita? Tuo kaukonäkö on kiva juttu. Laitat silmät kiinni ja jos tarkasti alat miettimään niin voit nähdä itsesi yläpuolelta ja pyöriä missä tahdot. Olen itse miettinytkin, että onko tämä vain mielikuvituksen tuotetta vai olenko jollai hengellä tai sielulla oikeasti itseni yläpuolella?

  Ootko muuten kuinka kauan soittanut pianoa? Oon ajatellut, että olisi kiva osata soittaa nuoteista. Oon lähinnä keskittynyt noihin DJ levyjen pyörittämiseen. Syntikka löytyy, mutta vaikea löytää mistä sen alottaisi? Tiedän mä noi CDEFGAB nuotit ja käsien asennon, mutta pitääkö mun opetella ulkoa joku melodia ensin? Onko pianon soitossa sellaista vaihetta niinkuin skrätsäämisessä, että alkuun se pitää menetelmiä opetella ja sen tietyn pisteen jälkeen se menee fiiliksen mukaisesti?

  Kiitos ja terveisin,
  Nuottimies

  PS. Kirjoittamisesta voisi toisen mokoman kommentin kirjoittaa, mutta ehkä toinen kerta.

  • Toivon lähettiläs

   Kiitos viestistäsi! Tämä on totta. Minulla on myös ollut kauan suuri tarve miellyttää muita, itseni kustannuksella. Mutta tietoisuus näistä asioista on parantunut ja voin sanoa, että olen nyt tyytyväisempi myös itseeni.

   Hyvä kysymys. Samoja piirteitä näistä kaikista voi löytää. Oikeastaan ne voivat parhaimmillaan tukea itseä pitämään jalat tukevammin maassa, kun ajatukset eivät poukkoile niin villisti. Niin on helpompi lukea myös omia tuntemuksia ja meditaatio auttaa kuulemaan omaa sisäistä ääntä paremmin. Rukoilukin voi antaa mielenrauhan. Tällainen pohtiminen on mielenkiintoista. Omasta mielestäni olisi kutkuttavaa ajatella, että olisimme enemmän, kuin vaan tämä kuori ja että elämämme ei olisi vain tämä elämä. Olisihan se vähän tylsää ajatella, että kaikki olisi tässä. Vaikka olen kantapään kautta saanut oppia, että liiallinen henkisyys ei ole paras mahdollinen tukisauva, kun itsellä menee huonosti. Haluaisin silti säilyttää uskoni siihen, että tämä maailma on monimutkaisempi ja laajempi paikka, kuin ymmärrämmekään.

   Olen aikaisemmin soittanut pianoa noin 7 vuotta musiikkiopistossa, mutta olin silloin todella laiska harjoittelemaan, niin jätin sen kesken. Nyt viiden vuoden tauon jälkeen olen aloittanut pianon soiton uudelleen ja on kiva aloittaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Ensin on hyvä opetella nuotit ja niiden luku. (Itsellänikin edelleen kovassa harjoituksessa :)) Ainakin pianotunneilla se on mennyt niin päin. Toki voi kokeilla soittaa jotakin yksinkertaista melodiaa ja miettiä sen jälkeen, mitä nuotteja se sisältää jne. Kyllä mun käsityksen mukaan se pianon soitossakin menee näin 🙂

   Kirjoittelemisiin!
   Toivon Lähettiläs

Vastaa